De afgelopen jaren hebben we een revolutionaire shift gezien in de manier van werken van mensen en bedrijven. Dat komt vooral door de opkomst van hybride werken. Maar hoe behoud je een sterke bedrijfscultuur in tijden van hybride werken? En hoe zorg je voor een effectieve samenwerking tussen personen? Daar gaan we in dit blog verder op in:

  • Het belang van bedrijfscultuur en elkaar ontmoeten
  • Pijnpunten van hybride werken
  • Hoe technologie persoonlijke ontmoetingen versterkt


Het belang van bedrijfscultuur en elkaar ontmoeten

Het succes van een onderneming hangt niet alleen af van spreadsheets, cijfertjes en strategieën. Een cultuur waar mensen zich gewaardeerd en verbonden voelen: ook dat kan leiden tot verhoogde productiviteit, werknemerstevredenheid en uiteindelijk groter bedrijfssucces, valt te lezen in Forbes. En deze bedrijfscultuur wordt sterk beïnvloed door de kwaliteit en frequentie van persoonlijke ontmoetingen. Deze ontmoetingen dragen namelijk bij aan teambuilding, vertrouwen en het smeden van een gezamenlijk doel.

Maar er is meer. Want een artikel in de Washington Post benadrukt nogmaals het belang van face-to-face interacties. Ondanks technologische vooruitgang die meer virtuele samenwerking mogelijk maakt, blijkt dit geen echte vervanging voor persoonlijke communicatie:

  • Face-to-face verzoeken blijken bijvoorbeeld 34 keer effectiever dan die via e-mail
  • Face-to-face meetings geven een gevoel van intimiteit en verbinding bieden dat moeilijk na te bootsen is met videoconferenties. Dit gevoel van verbinding en vertrouwen, draagt bij aan een sterkere bedrijfscultuur
  • Onderzoek van het MIT’s Human Dynamics Lab aangetoond dat persoonlijke communicatie essentieel is voor teamdynamiek, wat weer een directe invloed heeft op de algemene bedrijfscultuur.

In een steeds verder digitaliserende wereld blijft het persoonlijke interactie en de invloed ervan op de bedrijfscultuur dus onverminderd groot.

De pijnpunten van hybride werken

Hoewel hybride werken voordelen biedt, zijn er duidelijke uitdagingen. Deze twee kernpijnpunten springen eruit:

  • Behoud van een sterke bedrijfscultuur:
    De cultuur van een bedrijf wordt gevormd door het ecosysteem van gedeelde waarden en gedragingen binnen een organisatie. In een hybride model kan het moeilijk zijn deze te onderhouden. Zo blijkt uit een en onderzoek van Harvard Business Review. Dat onderzoek wijst uit dat werknemers op afstand zich vaak minder verbonden voelen met de organisatie, de collega’s en diverse teams. Het is dus cruciaal elkaar regelmatig te blijven ontmoeten om een sterke en onderscheidende bedrijfscultuur te behouden.

  • Effectief samenwerken in een verspreide omgeving:
    Face-to-face interactie, vroeger de kern van samenwerking, faciliteert snelle besluitvorming en het uitwisselen van ideeën. MIT’s Human Dynamics Lab ontdekte dat face-to-face communicatie het waardevolst is en dat een tekort daaraan de teamdynamiek kan hinderen. Hybride werken kan op deze manier dus communicatieproblemen veroorzaken en de teamdynamiek verslechteren. Zeker in organisaties waar personen of afdelingen volledig remote werken: elkaar ontmoeten blijft dan belangrijk.

 

Hoe technologie persoonlijke ontmoetingen versterkt

In een tijdperk van digitale transformatie zijn persoonlijke ontmoetingen essentieel gebleken voor het opbouwen van een sterke bedrijfscultuur. Ondanks de mogelijkheid om virtueel te werken, wordt het belang van face-to-face interactie steeds weer benadrukt door onderzoek en praktijkervaringen. Maar hoe past technologie hierin? Diverse innovaties hebben de afgelopen jaren hun intrede gedaan. Met als doel om ontmoetingen te faciliteren

  • Ruimtereservering: Met de evolutie van kantoorlandschappen naar meer meetingruimtes en concentratieruimtes is het essentieel geworden om deze ruimtes efficiënt te beheren. Door het verminderen van conflicten over beschikbare ruimtes, kunnen teams zich concentreren op de inhoud en dynamiek van de bijeenkomst. Het stelt medewerkers ook in staat om specifieke ruimtes te kiezen die het beste passen bij hun behoeften op dat moment, of het nu gaat om een brainstormsessie of om geconcentreerd individueel werk.
  • Werkplekreservering: In flexibele kantooromgevingen, waar werknemers misschien geen vaste plek hebben, maakt werkplekreservering het mogelijk voor medewerkers om een geschikte werkplek te reserveren. Dit draagt bij aan een gestroomlijnde en productieve werkdag.
  • Aanmeldsystemen en bezoekersregistratie: Een aanmeldsysteem voor medewerkers en bezoekersregistratie voor gasten zorgt voor een warm welkom op kantoor. Hierdoor voelen zowel medewerkers als gasten zich welkom en gewaardeerd. Een kernaspect van een sterke bedrijfscultuur.
  • Medewerkers app: Steeds meer bedrijven gebruiken een alles-in-1 applicatie voor uw medewerkers waarmee zij ruimtes en werkplekken kunnen reserveren, zichzelf aanmelden op kantoor, gasten vooraf aanmelden en zich inschrijven voor bedrijfsevents en cursussen.

 

Conclusie: technologie is er om te helpen

De juiste technologie vermindert niet alleen logistieke barrières, maar verbetert ook de kwaliteit van de ontmoeting zelf. Zo stelt technologie mensen en teams in staat om de volle waarde van persoonlijke interactie te ervaren. Dat draagt bij aan een cultuur van vertrouwen, samenwerking en nastreven van een gezamenlijk doel.

Bij Reflex Online is het onze missie om ontmoeten makkelijk te maken. Dat doen wij met tal van oplossingen voor verschillende uitdagingen, waaronder hybride werken. Heeft u hulp nodig met hybride werken? Onze experts helpen u graag via info@reflex-online.com of +31 (0) 345 630 123.