Vijf tips voor het kantoor in het nieuwe normaal

Bedrijven en organisaties staan voor de uitdaging om te voldoen aan allerlei nieuwe richtlijnen voor kantoor om de gezondheid van medewerkers te waarborgen. Anderhalve meter afstand houden is lastig in de bestaande situatie. Op de meeste kantoren zitten medewerkers namelijk dichter bij elkaar dan anderhalve meter. Met een paar kleine aanpassingen kan uw organisatie voldoen aan de nieuw richtlijnen voor kantoor. Wij geven u vijf tips.

Tip 1: Bewegwijzering in kantoor

Een rij bij het koffiezetapparaat, mensen die elkaar op de gang tegen het lijf lopen. In de oude situatie heel normaal, maar met de nieuwe richtlijnen voor kantoor niet meer wenselijk. Plaats stickers op de vloer om duidelijk te maken wat de looprichting in, bijvoorbeeld, een gang of kantoortuin is. Zo voorkomt u ook nog eens ongemakkelijke situaties tussen collega’s.

Tip 2: Werkplekken reserveren via een app

Als werkgever wilt u niet dat er teveel menselijk tegelijkertijd in een kantoorruimte of kantoortuin zijn. Daarnaast wilt u waarborgen dat mensen anderhalve meter uit elkaar zitten. Dat kan door werkplekken in, bijvoorbeeld, een kantoortuin reserveerbaar te maken. Zo bepaalt u op voorhand welke werkplekken beschikbaar zijn en heeft u de maximale bezettingsgraad zelf in de hand. Werknemers reserveren op voorhand via een app of via hun browser de beschikbare werkplekken, of ter plekke via een QR code. Eenvoudig en veilig en geen hardware noodzakelijk.

Tip 3: Hygiënische maatregelen

Een quick win, maar wel enorm belangrijk, is het nemen van hygiënische maatregelen. Hang her en der dispensers met desinfecterende zeep op en zorg goede luchtventilatiesysteem. Zorg dat de medewerkers op de hoogte zijn en blijven van de hygiënemaatregelen. Dat kan door schermpjes op te hangen met de huisregels daarop. Ziet er ook nog eens gaaf uit. Of eenvoudig door A4-tjes uit te draaien.

Tip 4: Capaciteit van ruimtes bewaken en reserveren

Op voorhand is het niet altijd eenvoudig om te weten of een bepaalde ruimte vol is. Wat u in ieder geval niet wilt, is dat er te veel mensen in een ruimte tegelijkertijd aanwezig zijn. Met een deurschildje maakt u inzichtelijk of de ruimte haar capaciteit al dan niet bereikt heeft. Ook kunt u het mogelijk maken om een ruimte vooraf te reserveren en maximale capaciteit te bewaken. Zo waarborgt u het aantal personen en weet u meteen of een vergaderruimte bezet is of vrij, zodat u onnodige verwarring voorkomt.

Tip 5: Medewerkers & bezoekers registreren

U wilt weten welke werknemers met elkaar in contact zijn geweest, om bijvoorbeeld snel te kunnen handelen bij besmettingen. Roosters in Excel zijn een eerste stap, maar kan eenvoudig worden geautomatiseerd met een registratiesysteem. Bij binnenkomst registreren bezoekers en medewerkers zich zodat u te allen tijden en in real-time een overzicht kunt uitdraaien.

Er zijn talloze mogelijkheden om te voldoen aan de nieuwe richtlijnen voor kantoor en de anderhalvemetersamenleving. Wij denken graag met u mee. Neem daarvoor direct en geheel vrijblijvend contact met ons op of bel 0345 - 630 123